"Jag vill stötta kvinnor nå deras mål”

Föregående bild
Nästa bild

Maha kom till Sverige 2014 från Saudiarabien och är involverad i projektet Kv(in)na både som mentor och ambassadör. I Saudiarabien studerade Maha psykologi på universitet och arbetade som tolk (arabiska-engelska) inom sjukvården.

Du har varit i Sverige i 6 år vad har du gjort tills idag?

Jag har fokuserat på att klara svenska språket, och jobbade samtidigt. Under 2,5 år jobbade jag på fem olika jobb inom olika branscher och jag klarade svenskan och engelskan. Nu söker jag högre utbildning och jag har precis fått fast anställning på mitt jobb som kundansvarig på ett assistansföretag. 

Vad skulle du säga att du är mest stolt över? 

Att allting som jag har, alla mål som jag har, jag kan nå dem. Alltså jag är säker, jag känner mig själv och vet att jag kan och jag ska. 

Du är engagerad i mentorprogrammet Kvinna, varför är du det?

För att jag vill att alla kvinnor som är nya till Sverige att de inte känner sig rädda och att de får reda på att det finns olika chanser och möjligheter överallt. Och om jag kunde nå dem [mina mål], de kan också så jag vill stötta dem nå deras mål.

Du är med som mentor och som ambassadör, vill du berätta om de rollerna och hur det har varit?

Som ambassadör så kommer jag att representera Nya Kompisbyrån, så jag måste leverera det som jag tror på: att allting är möjligt, nothing is impossible, du kan allting som du vill. Vi har många möten och jag har fått en adept och det är så bra när man förmedlar ens kunskap till den som är ny. Jag kan förstå att de kommer tro dig så starkt, det är bara så. Om jag kan göra skillnad bara för en person så det här är vad NKB har gjort för mig.

Vad skulle du säga krävs för att utrikes födda kvinnor ska komma närmare arbetsmarknaden?

Våga fråga, att man tar kontakt, att man ringer upp, att man frågar människor runt sig för att få reda på vad som finns som du kan gå in och göra. Det finns många olika grejer de kan göra. Om de bara vågar att fråga eller ta kontakt, jätteviktigt att ha kontakter så du får veta att det finns olika möjligheter, chanser. Du kan vara med, bli en del av oss också.

Varför tror du att ett mentorskapsprogram är viktigt för att etableras i samhället?

Vi kan vägleda deras vision om livet. För exempel om jag, när jag kom hit jag visste vad jag ville göra men jag hade ingen vägledning så jag måste göra allting för mig själv och det var så svårt och det var så läskigt men nu för att jag vet hur man gör eller vilken väg man kan ta så är det lättare. En mentor kan vara en ficklampa för de som går i mörkret. 

Vad är det bästa med Nya Kompisbyrån?

Det är att mentorer och adepter är typ samma ålder, samma bakgrund så vi förstår varandra och vi har också jättesuperbra “management.” Nya Kompisbyrån gör det enklare, på ett enkelt sätt och på enkel svenska och på olika språk för alla kvinnor som vill bli med oss och vi kan vägleda dem till deras mål. 

Du har fått en tillsvidareanställning, vad har du gjort för att hamna där du är idag när det kommer till jobb på arbetsmarknaden?

Just det. Att först och främst fokusera på språket, jätteviktigt. Och för det andra det finns olika jobb, olika sorter inom olika branscher. Våga och gör allting som du kan. Jag har provat på olika branscher, jag har aldrig sagt nej. Ok, det är ett jobb, ok jag ska ge det mitt bästa, 100% som du kan ge. Och sedan aldrig ge upp, aldrig ge upp. Jag vet det kan vara svårt att varje dag att vakna upp och gå till det här jobbet som du inte vet om du kommer få fortsätta på eller inte. Om du kommer inte fortsätta bli inte ledsen, bara försök mer och leta mer. Jag kommer ihåg att under fem månader så skickade jag typ 70 jobbansökningar och jag fick bara ett svar. Jag hade ingen vägledning så om jag hade haft Nya Kompisbyrån så kanske det blev lite mer, bättre eller hade tagit lite mindre tid.  

Du har snart fast jobb, du är mentor åt en annan kvinna, vad har du för drömmar i framtiden? 

Jag är inte klar, jag har mycket att göra faktiskt. Jag måste skaffa min egen bostad, jag ska studera på universitet. Mitt mål är att klara universitet från Sverige. Jag kommer studera IT även om jag kommer jobba heltid så jag kommer studera online på distans, “nothing is impossible”. Och sedan kanske efteråt jag kommer ta semester, kanske efteråt men inte nu (skratt).

Insikterna om den sortens ensamhet passade väl in i dokumentäridén och därifrån var steget inte långt till att erbjuda sig att producera film för Nya Kompisbyråns räkning. 

Anders: Vi fick trolla lite med knäna med tanke på läget i världen med pandemin och att jobbet var pro bono (alltså att vi gjorde det utan ekonomisk ersättning). Vi ockuperade ett konferensrum hos Nya Kompisbyrån under en dag, satte upp en bakgrund i deras färger och intervjuade hela dagen deltagare om deras drivkrafter. I intervjuerna försökte vi få fram så många små historier och tankar från deltagarna som vi kunde, så att vi sedan hade material nog att klippa många små filmer som Nya Kompisbyrån kan använda under lång tid framöver. Vi ville maximera den tid vi hade med deltagarna samtidigt som de kunde känna sig bekväma i att deras röst och historier fick komma fram.

Vi hoppas att filmerna visar hur enkelt det är att göra skillnad och hur givande de här mötena kan vara för både nya och etablerade svenskar. Vi insåg också att det finns en oro hos många kring att möta nya människor från en annan bakgrund och ville med de här filmerna visa upp några av de fantastiska personer man kan träffa. Vi tror och hoppas att de här historierna ska inspirera fler att engagera sig i Nya Kompisbyrån.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av våra senaste nyheter

Copyright © 2021 Nya Kompisbyrån | All rights reserved.