Vad är Nya Kompisbyrån?

Nya Kompisbyrån är en ideell, partipolitisk och religiöst obunden organisation som syftar till att öka gemenskapen i samhället mellan nya och etablerade svenskar genom en fika, en middag, ett digitalt möte eller annan rolig aktivitet. Ingen gör någon en tjänst utan båda får en upplevelse. Vem som helst som är över 18 år kan anmäla sig till att vara med.

Kan jag delta i Nya Kompisbyrån?

För att delta måste du vara minst 18 år. Medföljande barn är givetvis välkomna i alla åldrar. När du anmäler dig kommer du få välja om (1) du vill bli bättre på svenska eller (2) har svenska som modersmål eller motsvarande. Alla som anmäler sig får berätta vilka de är och varför de vill träffa en ny vän.

Vilka är det som vill bli bättre på svenska?

De flesta studerar på SFI (svenska för invandrare) och har kommit så pass långt i sin språkinlärning att de kan konversera. Många har hört talas om Nya Kompisbyrån genom en volontär som besökt deras språkskola. Alla har fått informationen på svenska. Alla kommer från något land i världen som inte är Sverige.

Varför vill en svensk träffa en person som är ny i Sverige? Vilka är de som pratar flytande svenska?

De flesta är uppvuxna i Sverige eller har bott här i så pass många år att de pratar flytande svenska. Många känner att de vill göra något för ett inkluderande samhälle och tycker att det är roligt att träffa någon från ett annat land.

Varför finns Nya Kompisbyrån?

Vi lever i ett segregerat samhälle där människor inte alltid möts och pratar med varandra. Det bästa sättet att lära sig ett nytt språk är genom att prata det, men många SFI-elever känner ingen svensk. Samtidigt är det många svenskar som inte känner någon som flyttat hit senare i livet. I det glappet agerar vi som mellanhand.

Förbinder jag mig till något mer än ett enskilt möte?

När du registrerar dig gör du alltid det för ett enda möte och förbinder dig inte till något annat. Om ni tycker det är roligt fortsätter ni förstås att höras – annars är ni helt enkelt supernöjda över att ha genomfört ert möte. Vill du träffa fler nya kompisar är det bara att anmäla sig igen så hjälper vi till.

Vad är poängen med att förbinda sig till att ses en enda gång?

Vi vill sänka trösklarna för att mötas. Vi tror att alla har tid att äta middag en gång, genomföra en videoträff eller att ta en fika. Ofta växer vänskaper fram organiskt efter det där första mötet och just så tänker vi att det ska gå till när vänskaper tar form. 

Vad ska jag bjuda på?

Om du ska bjuda på middag är vårt bästa tips att bjuda på något du tycker är gott. Utöver att visa hänsyn till allergier och matpreferenser är det bara din egna kulinariska ambitionsnivå som avgör.

Får man dricka alkohol på sitt möte?

Du får göra precis som du brukar och önskar men vi föreslår att du först kollar med den du matchats med. Ni har ett gemensamt ansvar för att ni får en trevlig upplevelse som samtliga känner sig bekväma med.

Får man ta med sig någon till sitt möte?

När det kommer till middag gäller inbjudan alltid + en vän, respektive eller barn. Gäst och värd synkar själva hur många ni blir innan middagen. Vi uppmuntrar alltid både gäst och värd att gå bort eller bjuda tillsammans med någon, för trygghet och att dela upplevelsen. När det gäller fika är det vanligt att vi matchar på individnivå. Ibland matchar vi föräldrar med barn som bett om det och som gärna vill ta med sig sina barn. Om ni vill ha med er en vän, respektive eller barn måste ni först höra efter med den ni matchats med.

Kostar det något att vara med?

Att anmäla sig till Nya Kompisbyrån är alldeles gratis. Om man bjuder på middag blir kostnaden inköp av den mat som ska lagas förstås. Om man istället träffas på ett café betalar var och en för det de vill fika. 

Hur många nya kompisar har träffats?

Sedan starten 2014 har över 40 000 människor mötts över fikaträffar, middagar eller digitala möten.

Jag har anmält mitt intresse av att vara med, vad händer nu?

När du anmält dig till att bli kompis kommer du att matchas digitalt av Nya Kompisbyråns matchningsansvariga. Ni kommer båda ett få ett mejl med varandras kontaktuppgifter och uppmuntras att ta kontakt med varandra inom tre dagar. Tillsammans bestämmer ni tid och plats/digital plattform för ert möte. Om du inte fått svar av din matchning kan du kontakta oss och be om hjälp.

Hur fungerar en middag?

En person ringer på dörren och man sätter sig tillsammans och äter mat. Människor kan vara jätteroliga eller halvtrista, blyga eller sociala, lik eller olika dig själv. Ha inte skyhöga förväntningar utan ta det som det kommer och med ett öppet sinne. Meningen med Nya Kompisbyrån är att skapa ett inkluderande och tillitsfullt samhälle. Alla som deltar i projektet gör så på eget ansvar och av fri vilja. Det är då det blir som bäst.

Hur fungerar en fika?

Ni får båda ett mejl om att ni blivit matchade. I mejlet står det lite om den personen ni blivit matchade med och vad ni har för gemensamma intressen. Det står även kontaktuppgifter till er nya Fikakompis. Efter att ha bestämt tid och plats för er träff ses ni som planerat. Människor kan vara jätteroliga eller halvtrista, blyga eller sociala, lik eller olika dig själv. Ha inte skyhöga förväntningar utan ta det som det kommer med ett öppet sinne. Meningen med Nya Kompisbyrån är att skapa ett inkluderande och tillitsfullt samhälle. Alla som deltar i projektet gör så på eget ansvar och av fri vilja. Det är då det blir som bäst.

Hur fungerar ett digitalt möte?

Ni får båda ett mejl om att ni blivit matchade. I mejlet hittar du kontaktuppgifter till din nya Digitalkompis. Efter att ha bestämt tid och digital mötesplats för er träff ses ni som planerat. Människor kan vara jätteroliga eller halvtrista, blyga eller sociala, lik eller olika dig själv. Ha inte skyhöga förväntningar utan ta det som det kommer med ett öppet sinne. Meningen med Nya Kompisbyrån är att skapa ett inkluderande och tillitsfullt samhälle. Alla som deltar i projektet gör så på eget ansvar och av fri vilja. Det är då det blir som bäst hittar 

Vill du engagera dig mer i Nya Kompisbyrån, utöver att träffa nya vänner?

Nya Kompisbyrån drivs av ideella krafter på olika orter. Som volontär marknadsför du Nya Kompisbyrån på din ort. Du besöker regelbundet SFI för att informera nya svenskar om hur de anmäler sig, samt rekryterar svensktalande genom sociala medier och besök på företag/organisationer. Engagemanget kräver någon/några timmar varje vecka. Anmäl ditt intresse av att engagera dig genom att gå in på Volontärbyrån. Här hittar du alla våra aktuella uppdrag. Vi hör av oss så snart vi kan efter att du lämnat din intresseanmälan.

När och vem startade Nya Kompisbyrån?

Nya Kompisbyrån är en sammanslagning av de tidigare fristående organisationerna Invitationsdepartementet och Kompisbyrån. Arbetet leddes av Ebba Åkerman och Emma Hammar, som grundat respektive förening 2014.

”En fika är något som av många ses som centralt i svensk kultur och är associerat med något lättsamt, avslappnat och roligt. Därför tycker vi att det är väldigt passande att träffas och öva svenska över just en fika”, säger Emma Hammar som grundade Kompisbyrån tillsammans med Cecilia Holmgren.

”Middag, i min mening är det absolut trevligaste sättet att umgås på. Det händer något speciellt när vi möts som människor över tallriken. Dessutom är det något slags första plats i att lära känna en annan kultur” säger Ebba Åkerman, grundare av Invitationsdepartementet.

Något mer som jag bör veta?

Jo, vi delar alla ett ansvar för vilken värld vi vill leva i. Det här är ett enkelt sätt att öka förståelsen och se livet från ett annat perspektiv. Och det är dessutom väldigt roligt att träffa människor som man kanske annars aldrig skulle ha träffat.

X