Nya Kompisbyrån är en ideell, partipolitisk och religiöst obunden organisation som syftar till att öka gemenskapen i samhället mellan nya och etablerade svenskar genom en fika, ett mentorskap, ett digitalt möte eller annan rolig aktivitet. Vem som helst som är över 18 år kan anmäla sig till att vara med.

 

För att delta måste du vara minst 18 år. När du anmäler dig kommer du få välja om (1) du vill bli bättre på svenska eller (2) har svenska som modersmål eller motsvarande. 

De flesta studerar på SFI (svenska för invandrare) och har kommit så pass långt i sin språkinlärning att de kan konversera. Många har hört talas om Nya Kompisbyrån genom en volontär som besökt deras språkskola. Alla har fått informationen på svenska. Alla kommer från något land i världen som inte är Sverige.

De flesta är uppvuxna i Sverige eller har bott här i så pass många år att de pratar flytande svenska. Många känner att de vill göra något för ett inkluderande samhälle och tycker att det är roligt att träffa någon från ett annat land.

Vi lever i ett segregerat samhälle där människor inte alltid möts och pratar med varandra. Det bästa sättet att lära sig ett nytt språk är genom att prata det, men många SFI-elever känner ingen svensk. Samtidigt är det många svenskar som inte känner någon som flyttat hit senare i livet. I det glappet agerar vi som mellanhand.

När du registrerar dig för en kompismatchning gör du alltid det för ett enda möte och förbinder dig inte till något annat. Om ni tycker det är roligt fortsätter ni förstås att höras – annars är ni helt enkelt supernöjda över att ha genomfört ert möte. Vill du träffa fler nya kompisar är det bara att anmäla sig igen så hjälper vi till. 

I våra mentorskapsprogram ser uppläggen lite annorlunda ut, du kan läsa mer om vad som gäller för de enskilda programmen under respektive sida. 

Vi vill sänka trösklarna för att mötas därför förbinder man sig alltid till att träffas en gång när man blir kompismatchad. Ofta växer vänskaper fram organiskt efter det där första mötet och just så tänker vi att det ska gå till när vänskaper tar form. Den som vill förbinda sig till något längre från början kan istället delta i något av våra mentorskapsprogram. 

Du får göra precis som du brukar och önskar men vi föreslår att du först kollar med den du matchats med. Ni har ett gemensamt ansvar för att ni får en trevlig upplevelse som samtliga känner sig bekväma med.

Våra kompismatchningar brukar göras på individnivå. Ibland matchar vi föräldrar med barn som bett om det och som gärna vill ta med sig sina barn. Om ni vill ha med er en vän, respektive eller barn måste ni först höra efter med den ni kompismatchats med. 

I mentorskapsprogrammen erbjuds adepterna ofta barnpassning, prata med din kontakt på Nya Kompisbyrån för att få mer information om detta. 

Att anmäla sig till Nya Kompisbyrån är alldeles gratis. Om man t ex träffas på ett café betalar var och en för det de vill fika. 

Sedan starten 2014 har över 40 000 människor mötts via oss.

När du anmält dig till att bli kompis kommer du att matchas digitalt av Nya Kompisbyråns matchningsansvariga. Ni kommer båda ett få ett mejl med varandras kontaktuppgifter och uppmuntras att ta kontakt med varandra inom tre dagar. Tillsammans bestämmer ni tid och plats/digital plattform för ert möte. Om du inte fått svar av din matchning kan du kontakta oss och be om hjälp.

Ni får båda ett mejl om att ni blivit matchade. I mejlet står det lite om den personen ni blivit matchade med och vad ni har för gemensamma intressen. Det står även kontaktuppgifter till er nya Fikakompis. Efter att ha bestämt tid och plats för er träff ses ni som planerat. Människor kan vara jätteroliga eller halvtrista, blyga eller sociala, lik eller olika dig själv. Ha inte skyhöga förväntningar utan ta det som det kommer med ett öppet sinne. Meningen med Nya Kompisbyrån är att skapa ett inkluderande och tillitsfullt samhälle. Alla som deltar i projektet gör så på eget ansvar och av fri vilja. Det är då det blir som bäst.

Ni får båda ett mejl om att ni blivit matchade. I mejlet hittar du kontaktuppgifter till din nya Digitalkompis. Efter att ha bestämt tid och digital mötesplats för er träff ses ni som planerat. Människor kan vara jätteroliga eller halvtrista, blyga eller sociala, lik eller olika dig själv. Ha inte skyhöga förväntningar utan ta det som det kommer med ett öppet sinne. Meningen med Nya Kompisbyrån är att skapa ett inkluderande och tillitsfullt samhälle. Alla som deltar i projektet gör så på eget ansvar och av fri vilja. Det är då det blir som bäst hittar 

Nya Kompisbyrån drivs av ideella krafter på olika orter. Som volontär marknadsför du Nya Kompisbyrån på din ort. Du besöker regelbundet SFI för att informera nya svenskar om hur de anmäler sig, samt rekryterar svensktalande genom sociala medier och besök på företag/organisationer. Engagemanget kräver någon/några timmar varje vecka. Anmäl ditt intresse av att engagera dig genom att gå in på Volontärbyrån. Här hittar du alla våra aktuella uppdrag. Vi hör av oss så snart vi kan efter att du lämnat din intresseanmälan.

Nya Kompisbyrån är en sammanslagning av de tidigare fristående organisationerna Invitationsdepartementet och Kompisbyrån. Arbetet leddes av Ebba Åkerman och Emma Hammar, som grundat respektive förening 2014.