Hur blev Nya Kompisbyrån till?

Nya Kompisbyrån bildades i början av 2020 genom sammanslagningen av de två tidigare separata organisationerna Kompisbyrån och Invitationsdepartementet. Det som kanske inte så många vet är vad som fick grundarna Emma Hammar (Kompisbyrån) och Ebba Åkerman (Invitationsdepartementet) att vilja slå sina påsar ihop. I Nya Kompisbyråns första nyhetsbrev (någonsin!) berättar de exklusivt för oss hur det gick till när Nya Kompisbyrån kom till. 

 

Hur träffades ni?

Emma: Första gången jag träffade Ebba var på ett fik med hennes hund. Jag hade tagit kontakt med henne då jag hade funderingar över hur Kompisbyrån skulle kunna tillvarata allt fint engagemang från volontärer i olika delar av Sverige. Sedan dess har vi följt varandra framförallt inom ramen för Axfoundations fantastiska initiativ ÖppnaDörren.

Vad förenade er? 

Ebba: Vi drev båda enkla initiativ för att mötas i vardagen och delade intresse för tydliga processer, resultat och ett mer inkluderande Sverige. Vi hade en gemensam vision av vad vi ville uppnå och en total tillit till den andra. 

Varför ville ni slå ihop era två organisationer?

Emma: I takt med att fler större aktörer också ville engagera sig i integrationsfrågan började vi märka hur vi helt plötsligt sågs som konkurrenter snarare än partners som vill samma sak. I den tanken såddes det ett frö att tänk om vi båda inte behövde söka samma bidrag, approchera samma företag eller försöka värva samma volontärer. Tänk om vi istället kunde arbeta mer proaktiv och effektivt. Bli en större, starkare och tryggare organisation, 1+1=3

Varför heter det Nya Kompisbyrån och inte Nya Invitationsdepartementet?

Ebba: Namnet kom av att vi ville värna den varumärkeskännedom som redan fanns, men ha något som var lättare att stava till än Invitationsdepartementet. 

Hur ser ni på sammanslagningen idag?

Emma och Ebba: Så här 1 år efter sammanslagningen känns Nya Kompisbyrån som allt vi hade kunnat förvänta oss, och rätt så mycket till. Vi känner en stor glädje och stolthet över de verksamheter vi byggt upp och att vi lyckats ro iland sammanslagningens hela byråkrati. Just nu har vi stark medvind och är otroligt spända över allt roligt som ska hända framöver. Det är vår övertygelse att NKB kommer kunna få fler personer att mötas och vara en viktigare aktör i Sverige än organisationerna var för sig. Samtidigt vet vi hur snabbt världen kan hamna upp och ner och därför är det så viktigt att vi krokar arm, öppnar upp och vågar utmana oss i att prova nya saker. 

Vill ni skicka med något mer till våra läsare?

Emma och Ebba: Vårt tips till just dig är att digitalt lära känna en person du annars inte skulle ha mött. Vi lovar att det berikar! Det var ur detta Nya Kompisbyrån startades och det är så vi vill fortsätta att öka gemenskapen i samhället. Ett möte i taget.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av våra senaste nyheter

Copyright © 2021 Nya Kompisbyrån | All rights reserved.