Om NKB Ung

NKB Ung skapar möten för och med unga i åldern 18-25 med syftet att främja integration och öka gemenskap på högskolor och universitet. Projektet kommer att lanseras i 10 olika studentorter runt om i Sverige. I samarbete med högskolor och universitet samt offentliga och ideella aktörer anordnar vi fikastunder, middagar och digitala träffar. Projektet drivs av studenter som utbildas till NKB Ung ambassadörer. De anordnar aktiviteter som ger deltagarna ett breddat socialt nätverk, en berikad förståelse för varandra och ökade möjligheter till jobb. Att engagera sig är både kul och utvecklande. Vi skapar enkla former av vardagsintegration där allt som krävs är ett personligt möte.

Projektet är finansierat av Allmänna Arvsfonden och pågår till och med 2023. Målet är att NKB Ung efter projektets slut ska vara självgående med hjälp av ideella krafter och samarbeten. Under 2021 finns vi i Linköping, Göteborg, Malmö, Lund och Växjö. 

Är du student i Linköping, Växjö, Malmö eller Göteborg? Vill engagera dig i ett kreativt och givande uppdrag? Lämna gärna din intresseanmälan så hör vi av oss!  

Vad innebär det att vara NKB Ung ambassadör

Du kommer att vara den magiska länken mellan projektledningen och ungdomar på din studentort. Med stöd av projektledningen och tillsammans med andra ambassadörer blir din huvudsakliga uppgift att informera om NKB Ung:

 • Du planerar och genomför olika aktiviteter som skapar möten mellan nya och etablerade svenskar, exempelvis genom att arrangera events (middagar, fika, digitalt), bokbord samt hålla i presentationer;
 • Du sätter upp NKB Ungs informationsmaterial på relevanta platser i din ort;
 • Du skapar och utvecklar samarbeten med ditt universitets/din högskolas föreningar, kårer, men även företag;
 • Du kommer med idéer för att utveckla projektet NKB Ung. 
 

Vad du får som ambassadör

 • Du får ett intyg från oss som beskriver den erfarenhet du har vunnit;
 • Du får kompetensutveckling i bl.a. retorik, marknadsföring och eventsamordning;
 • Du får gå på den årliga ambassadörsträffen;
 • Du får ett större nätverk och fördjupade kunskaper om integration och den ideella sektorn;
 • Du får intern kunskap om Nya Kompisbyrån och möjlighet att påverka hur vi ska utvecklas;
 • Du får förtur till Nya Kompisbyråns annonserade praktikplatser;
 • Du bidrar till ett mer inkluderande samhälle;
 • Du blir del av NKB-gemenskapen.
 

När och var uppdraget ska utföras

Vi ser gärna att du har ditt uppdrag under ett studieår. Uppdraget kräver att du lägger ned ungefär 2 timmar per vecka. Självklart får du planera din tid utifrån dina studier, t.ex. får du lägga ned mer tid när du har möjlighet och mindre när du har tentaperiod.

Uppdraget kommer att utföras i din ort, framför allt på ditt universitet/högskola. Den årliga ambassadörsträffen sker i Stockholm eller online. Under dessa speciella tider är ambassadörsuppdraget flexibelt och kan komma att ske digitalt.

Vad som krävs för att lyckas med uppdraget

Du är ansvarstagande och vill bidra till att skapa en större gemenskap mellan människor i Sverige. Du är social, utåtriktad och tycker om att träffa människor. Du trivs bra i en ledarposition, har förmågan att kommunicera och viljan att utvecklas.

Du behöver inte ha några tidigare erfarenheter utan vi kommer stötta alla våra nya ambassadörer med den kunskap som behövs för att lyckas med uppdraget.

Just nu har vi många engagerade ambassadörer i Lund, men vi söker fler i Linköping, Växjö, Malmö och Göteborg.

Vill du veta mer? Lämna gärna din intresseanmälan så hör vi av oss!  

Har du några frågor kring uppdraget, kontakta Ambassadörssamordnare: Karin Magnusson 

X