Hur är det att integreras — egentligen? Möt Zarif

Politiker pratar gärna om problem kopplade till segregation, till exempel i skolan, på arbetsmarknaden eller i bostadsområden. Men när får personer som själva kommit hit en röst? Och hur är det att integreras — egentligen? Inom Integrationsvalet har vi träffat fem personer som berättar om sin resa till och i Sverige. 

Zarif är 22 år och kom till Sverige från Afghanistan i slutet av 2015. När han kom hit var allt helt annorlunda från i hemlandet. Det fanns stora skillnader kulturmässigt och det var en väldig omställning med vädret. I början var det också väldigt svårt med språket, att prata och försöka lösa problem. 

– Jag var blyg i början. Men med tiden lärde jag mig språket, började gå i skolan och träffade nya människor. Då blev det lättare och lättare. Nu känner jag mig van vid den här kulturen och med vädret. Jag har också lyckats skaffa många vänner, berättar Zarif.

Trots den stora omställningen upplevde han att han fick ett väldigt bra bemötande när han kom till Sverige. Det fanns många som ville hjälpa till och vägleda. Genom Nya Kompisbyråns projekt Färdighetsprogrammet fick han bland annat hjälp med att skriva CV.

– Det finns många fina människor och organisationer som kan hjälpa till om man har problem. Jag fick kontakt med Oskar vid ett boende och nu har jag varit inneboende hos honom i flera år. Han har hjälpt mig med pappersarbete och kontakt med Migrationsverket när språket har varit ett hinder.

Zarif började på gymnasiet två-tre år efter att han kom hit, och innan dess lärde han sig språket.

– Man ska egentligen inte jämföra sig med andra, men flera av mina vänner är bättre på språket än jag. Jag vill utveckla språket mer för då finns det många möjligheter. Om man vill ha ett bra liv så måste man försöka göra sitt bästa, och Sverige är ett land med väldigt stora möjligheter, så om man vill så går det.

Under sina år i Sverige har Zarif haft flera olika jobb. Det första jobbet fick han genom att gå till Stadsmissionen och fråga om de behövde personal. Han skulle egentligen bara jobba ett par veckor, men chefen tyckte om honom och han fick jobba kvar under helger och lov när han fortfarande gick i skolan. Efter gymnasiet har Zarif fortsatt jobba, men nu vill han plugga till civilekonom och har sökt utbildning till hösten. 

– Jag gick ekonomiinriktning på gymnasiet och vill fortsätta med det. Jag tycker att ekonomi och försäljning är spännande och jag är bra på att prata med folk.

Under 2015 kom många ungdomar från Afghanistan som Zarif idag är vän med. Det går väldigt bra för många av vännerna, de pratar bra svenska och pluggar vidare. Zarif ser mycket upp till sina vänner och tycker att mer fokus borde riktas mot den positiva bilden av invandring och integration. 

– Jag önskar att fler såg det som jag ser. Jag tror främst det är sociala medier som bidrar till den negativa bilden av invandring. Jag och mina vänner vill visa att vi gör bra ifrån oss, för ofta visas en negativ bild av afghaner. Vi skulle vilja vara förebilder för andra.

När det är politiska debatter på tv brukar Zarif följa nyheterna med stort intresse. 

– Jag tycker att det finns bra och dåliga saker med politiken. Det finns vissa politiker som säger saker som inte är sant och som inte stämmer in på alla. Jag kan bli besviken när politiker lyfter dåliga sidor av integration och drar nytta av det. Vissa personer kanske gör dåliga saker, men den största delen är inte så. Det borde visas mer av de som försöker hjälpa till, de som pluggar, jobbar och sköter sig bra. När jag får rösta så ska jag rösta på de som lyfter de bra sakerna. 

 

Är dina kompisar också intresserade av politik?

– Ja faktiskt. Nuförtiden kan man se allt på sociala medier och det är lätt att hänga med på en gång. Vi brukar prata om det och fundera över hur man kan påverka.

Den senaste tiden har kantats av stress och mycket jobb, men under våren fick Zarif äntligen permanent uppehållstillstånd. Han är väldigt glad och känner nu att han har möjlighet att utvecklas, plugga vidare och jobba mer. Han vill göra allt han kan.

Integrationsvalet är Nya Kompisbyråns valundersökning om riksdagspartiernas integrationspolitik som publiceras innan riksdagsvalet 2022.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av våra senaste nyheter

Copyright © 2021 Nya Kompisbyrån | All rights reserved.