Hur är det att integreras — egentligen? Möt Alejandra

Politiker pratar gärna om problem kopplade till segregation, till exempel i skolan, på arbetsmarknaden eller i bostadsområden. Men när får personer som själva kommit hit en röst? Och hur är det att integreras — egentligen? Inom Integrationsvalet har vi träffat fem personer som berättar om sin resa till och i Sverige. 

I april 2018 kom 22-åriga Alejandra till Sverige från Colombia tillsammans med sin mamma och sina två yngre systrar. Hennes mamma gifte sig med en colombiansk man som bott i Sverige i många år och de bestämde sig för att familjen skulle flytta med. Alejandra hade svårt att bestämma sig för om hon ville det, men hon hade aldrig rest utomlands och såg det som en chans att lära sig både svenska och engelska.

Två veckor efter att Alejandra kom till Sverige började hon studera svenska på SFI. Hon fick även praktikplats på O’learys, och efter ett par månader fick hon anställning. På jobbet lärde hon sig svenska av både kollegorna och kunderna. 

– Det är tack vare jobbet som jag kan förstå svenska som jag gör idag. Det var så svårt med språket i början, men jag vågade fråga mina kollegor och de hade väldigt mycket tålamod med mig. Även den lite tuffare personalen mjuknade och hjälpte gärna till, berättar Alejandra.

I början tyckte hon att det var extra svårt med de kulturella aspekterna. Hon visste inte riktigt vem hon skulle vända sig till när hon behövde hjälp. 

– Jag önskar att jag hade fått lära mig mer om samhället och om vardagliga saker på SFI när jag kom hit.

 

Vad tror du är viktigt för att komma in i samhället?

– Jag tycker att man borde få lära sig mer om kulturen. Innan jag kom hit så hade jag inte mött andra kulturer och visste inte hur jag skulle relatera till de som inte talar samma språk eller har samma kultur. Även om jag fick jobb tidigt så kände jag mig inte som en del av samhället. Jag tror inte bara att det är jobb som är viktigt, utan även att utbilda sig. Då får man en bättre bild av Sverige och man får även träffa vänner. Det var först när jag började på folkhögskola som jag upplevde att jag blev involverad i samhället. Där fick jag så mycket hjälp av mina lärare både under och utanför lektionerna. 

Under studierna på folkhögskolan fick Alejandra läsa upp behörighet och kompletteringar från gymnasiet. Hon fick även intyg för att kunna ansöka till universitet. 

– Jag vill plugga och har sökt logopedprogrammet till hösten. Jag studerade två år på universitetet i Colombia och lämnade studierna när jag kom hit, men jag visste inte att det skulle ta mig fyra år att komma till universitetet igen. 

Under tiden Alejandra jobbat har hon velat fortsätta träna på språket och lära sig om samhället. Hon har fått mycket hjälp via Nya Kompisbyråns projekt Klara, Färdiga, Kvinna. 

– Jag letade efter något att göra för att lära mig mer svenska och om samhället nu när jag inte studerar. När jag träffar andra colombianer så pratar de gärna spanska med varandra och inte svenska, men jag vill lära mig språket.

En av Alejandras bästa kompisar är från Colombia men hon tycker att han känns som svensk, för han har bott här så länge. Han är den som brukar uppdatera henne om vad som händer på nyheterna och i politiken, och var även den som berättade för Alejandra om valet i höst. 

– Jag är inte så intresserad av politik. I skolan har jag fått lära mig om vad partierna och politikerna heter, men jag har glömt mycket av det nu. Jag försöker, och jag tycker det är något jag borde veta mer om. Det är tur att min kompis håller mig uppdaterad! 

 

Ska du rösta i riksdagsvalet i höst?

– Jag får inte rösta ännu. Man måste vänta fem år innan man får medborgarskap, och jag har bara varit här i fyra år. Så till nästa val finns det möjlighet att rösta. Men jag får rösta i kommun- och regionval!

När Alejandra åker till Colombia på somrarna så märker både hon och hennes vänner att hon bott i Sverige ett tag. Hon skrattar till och berättar.

– Jag har tappat mycket av det slang jag pratade tidigare, och mina vänner kommenterar på det. Förra året märktes det verkligen, de sa att jag inte pratar som en colombian längre! Jag har även blivit ovan vid maten, för nu äter jag både svenskt och colombianskt. Men något som ni måste prova är Colombias nationalrätt som består av bönor med ris, kött och kokbanan. Det är min favorit!

Integrationsvalet är Nya Kompisbyråns valundersökning om riksdagspartiernas integrationspolitik som publiceras innan riksdagsvalet 2022.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av våra senaste nyheter

Copyright © 2021 Nya Kompisbyrån | All rights reserved.