På denna sida hittar du tips på vad ni som mentorpar kan fokusera på och hitta på under era träffar. Majoriteten av informationen är från fantastiska Nema Problema och om du vill ha fler tips kan du kolla vidare här: https://www.nemaproblema.se/verktyg/. Om ni har frågor eller tips ni vill dela med er av hör av er till Matilda.
Matilda, Projektledare Kv(in)a
Email: kvinna@nyakompisbyran.se
Mobil: 076-23 71 77
www.nyakompisbyran.se/kvinna
CV
Det är alltid bra att ha ett uppdaterat CV. Ett tips är att använda verktyget Canva. På Canvas hemsida skapar du ett konto gratis och får tillgång till massor av CV-mallar: https://www.canva.com/sv_se/
Öva på intervjufrågor
För att du som adept ska vara redo att gå på intervju är det en bra idé att öva på att gå på intervju. Genom träning och feedback kan hon bli tryggare och säkrare när det väl är dags för en riktig arbetsintervju.
Tips på vanliga intervjufrågor: https://arbetsformedlingen.se/for-arbetsso kande/jobbansokan/jobbintervjun/vanliga-intervjufragor
Söka jobb
Det finns olika sidor att söka jobb på, exempel är platsbanken och LinkedIn. Det är inte självklart hur en söker jobb via annons, gå igenom det ihop. Prata också gärna om hur man på andra sätt kan söka jobb. Exempelvis fråga runt bland sina kontakter eller mejla/ringa till företag som en är intresserad av.
Sociala koder
Ett av de roligaste och samtidigt svåraste ämnena är sociala koder. Arbetskultur och sociala koder är olika i olika länder, kulturer och branscher. Nedanför kommer några frågor som är intressanta att prata om:
Hur ska man bete sig vid en anställningsintervju?
Hur klär man sig inom branschen?
Vad har man på sig en vanlig dag på jobbet?
Hur hälsar man på sina kolleger?
När kramar man och när skakar man hand?
När kan man prata om lön på arbetsplatsen?
Tips till arbetsplatsen
Om adepten får jobb eller praktikplats under mentorskapsprogrammet ändras ofta fokus i mentorskapet. Du som mentor kan på olika sätt fortfarande stötta adepten i anställningsprocessen, att komma in bra på sitt nya arbete och öva svenska. Se till att adepten får ställa frågor om hur det fungerar i arbetslivet i Sverige, men det är ofta också roligt och intressant för dig som mentor att höra mer om hur det är i adeptens hemland. Några exempel på frågor att prata om hittar du här:
Får man ta paus när man vill?
Vad pratar man om på lunchen eller fikapausen? Finns det ämnen som bör undvikas?
Hjälp att hitta rätt jobb och utbildning
Sacos test yrken och utbildningar: https://www.saco.se/studieval/tester/ vad-passar-jag-som/
Framtid.se – https://www.framtid.se/yrken
Listar och beskriver olika branscher och yrken. Även löneläge, utbildningsvägar och möjlighet till jobb beskrivs.
Utbildningsvägar för olika yrken – https://arbetsformedlingen.se/for-arbets sokande/yrken-och-studier/hitta-yrken/
Moving to Sweden – http://movingtosweden.se/
Erbjuder individuell studievägledning online.
Använd utländsk utbildning
Universitets- och högskolerådet – https://www.uhr.se/
Bedömer utländska utbildningar och jämför dem med svenska examensnivåer. Det är viktigt att göra en sådan bedömning för att kunna studera vidare i Sverige.
Universitet och högskola
Studera.nu – https://www.studera.nu/
Samlar information om att studera på högskola och universitet. Det går också att jämföra olika kurser och program för att se vad som är bäst att studera. De listar också utbildningar som är bra att komplettera med för den som studerat i ett annat land.
Antagning – https://www.antagning.se/se/start
Tar emot anmälan för att studera på högskola och universitet.
Yrkeshögskola
Utbildningar inom yrkeshögskola fokuserar på de branscher där det finns många jobb. Utbildningarna fokuserar på både teori och praktik. Yrkeshögskolan – https://www.yrkeshogskolan.se/
Folkhögskola
Folkhögskolor har olika typer av kurser.
För den som inte är klar med grundskola eller gymnasium kan folkhögskola vara ett sätt att klara dessa utbildningsnivåer för att kunna söka vidare till högskola. Folkhögskola.nu – https://www.folkhogskola.nu/
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av våra senaste nyheter
Vi tror på ett samhälle där vi möts som människor, samtalar och bygger relationer. Ett samhälle där man förebygger utanförskap och främlingsfientlighet genom att vara välkomnande och inkluderande.
Copyright © 2021 Nya Kompisbyrån | All rights reserved.