Integration behöver inte vara svårare än en fika, middag eller att ses över ett videosamtal online. Vi sammanför nya och etablerade svenskar för enkla och roliga möten i vardagen. Nya Kompisbyrån är en sammanslagning av Invitationsdepartementet och Kompisbyrån.

När du blir fikakompis matchas du ihop med en ny kompis med liknande intressen. Ni träffas på ett café i ca 1 timme för att fika och prata svenska.
INTRESSEANMÄLAN
Bryt den sociala isoleringen. Träffa en ny kompis online och prata svenska.
BLI DIGITALKOMPIS
Om du ska laga middag så väljer du dag och vem som blir din gäst. Som gäst väljer du en middag att gå på.
INTRESSEANMÄLAN

OM OSS

Vi tror på ett samhälle där vi möts som människor, samtalar och bygger relationer. Ett samhälle där man förekommer utanförskap och främlingsfientlighet genom att vara välkomnade och inkluderade. 

Vi har en vision om att öka gemenskapen i samhället genom att sänka tröskeln till fler möten mellan människor med olika bakgrund, erfarenhet och kultur. Möten som leder till bättre svenskkunskaper, breddat socialt nätverk, ökade möjligheter till jobb, större förståelse för varandra och en berikande tillvaro. Vi erbjuder enkla former av vardagsintegration för att göra det lätt och kul för alla att engagera sig.

Nya Kompisbyrån är en ideell, partipolitisk och religiöst obunden organisation som syftar till att öka gemenskapen i samhället mellan nya och etablerade svenskar. Ingen gör någon en tjänst utan båda får en upplevelse. Vem som helst kan anmäla sig till våra aktiviteter.

Vi har fört samman fler än

0

människor över fikor och middagar sedan 2014

0 %

Av de nya svenskarna känner sig mer eller mycket mer välkomna i Sverige efter en middag.

0 %

Av deltagarna som var arbetssökande har fått arbete eller praktik med hjälp av sin fikakompis. 

0 %

Av båda grupperna, nya och etablerade svenskar, upplever att de har lärt sig något nytt om en annan kultur.

HUVUDPARTNERS

Nya Kompisbyrån får ekonomiskt stöd från Axfoundation för att kunna utveckla och skala upp verksamheten. Med projektet ÖppnaDörren stöttar de utvalda organisationer att driva egen verksamhet som konkret och praktiskt bidrar till en förbättrad integration i Sverige.

Tillsammans vill vi genom ÖppnaDörren bidra till ett öppet och inkluderande samhälle, utan “vi och dem”. Gemensamt arbetar vi för att inspirera människor att gå från ord till handling och för att bredda nätverken mellan etablerade och nya svenskar. Genom samarbetet med ÖppnaDörren är organisationen delfinansierad av ESF, Europeiska socialfonden.

Axfoundation

HISTORIA

Nya Kompisbyrån är sammanslagningen av Invitationsdepartementet och Kompisbyrån. Arbetet leddes av Ebba Åkerman och Emma Hammar, som grundat respektive förening 2014.

“En fika är något som av många ses som centralt i svensk kultur och är associerat med något lättsamt, avslappnat och roligt. Därför tycker vi att det är väldigt passande att träffas och öva svenska över just en fika”, säger Emma Hammar som grundade Kompisbyrån med Cecilia Holmgren.

“Middag, i min mening är det absolut trevligaste sättet att umgås på. Det händer något speciellt när vi möts som människor över tallriken. Dessutom är det något slags första plats i att lära känna en annan kultur” säger Ebba Åkerman, grundare av Invitationsdepartementet.

“Tänk vad enkelt det kan vara – hur långt vi kan komma över en bit mat.”

“…has the potential to enlighten everyone involved.”

“Tusentals kompisfikar – för att lära sig svenska.”

KOMMUNSAMARBETEN

Nya Kompisbyrån har ett nära samarbete med olika kommuner och offentlig sektor. Våra kommunsamarbeten bygger på att våra insatser ska komplettera och förstärka kommunernas egna integrations- och inkluderingsarbete. De kommuner som  idag valt att arbeta tillsammans med oss är Danderyds kommun, Solna stad och Tyresö kommun. 

Tyresö Kommun
solna stad

SAMARBETEN MED FÖRETAG & ORGANISATIONER

Nya Kompisbyrån arbetar idag med en rad företag och organisationer inom olika samhällssektorer. Våra samarbeten handlar om att gemensamt stärka företagens och organisationernas arbete för att aktivt bidra till ett mer inkluderande samhälle.

AKADEMI & FORSKNING

Under 2020 kommer Nya Kompisbyrån samarbeta med Uppsala universitet som kommer att genomföra en forskningsstudie för att undersöka och analysera effekterna av de möten som vi skapar.

Mardin Baban

Verksamhetschef & presskontakt

 

Elin Törnblom Duthu

Verksamhetsutvecklare/partnerskap civilsamhället & offentlig sektor

 

Lina Makso

Matchningsansvarig och projektledare

 

Miriam Ghebressilasie

Social Media Manager/projektledare

 

Karin Magnusson

Volontärsamordnare/Community Manager

 

Hélène Bagge

Operativt ansvarig (föräldraledig)

 

Clara Wäppling

Verksamhetsutvecklare näringsliv & IT-ansvarig 

Nya Kompisbyrån

Privacy Policy             Created by Zietz

Magnus Ladulåsgatan 3, Stockholm

Fikakompis är snart tillbaka

På grund av rådande omständigheter matchar vi inga nya fikakompisar just nu – istället rekommenderar vi alla att träffa en ny kompis via Digitalkompis.

Vill du att vi kontaktar dig så snart du kan träffa nya kompisar över en fika igen? Lämna ditt namn och e-mail här så hör vi av oss så snart anmälan är öppen som vanligt.

Snart är middagarna tillbaka

På grund av rådande omständigheter har middagsbjudningarna tagit en tillfällig paus – istället rekommenderar vi alla att träffa en ny kompis via Digitalkompis.

Vill du att vi kontaktar dig så snart du kan träffa nya kompisar över en hemlagad middag igen? Lämna ditt namn och e-mail här så hör vi av oss så snart anmälan är öppen som vanligt.

X